Loading…

Bio

Yuri werd geboren in 1990, drie weken te vroeg. Typerender kan niet voor deze snelle en enthousiaste showman. Hij groeit op in Zoetermeer waar hij al vrij snel worstelt met school en gezag. Hij vindt zijn uitlaatklep in het theater. 

Na het doorlopen van zijn middelbare school en een MBO toerisme & recreatie studie en bijbehorende stages besluit hij toch echt dat hij op het toneel moet zijn. Via een vooropleiding in Leeuwarden wordt Yuri aangenomen aan de Amsterdamse Toneelschool & kleinkunst academie van de AHK en verhuist in 2011 naar Amsterdam. Hier ontdekt hij zichzelf nog meer als maker van zijn eigen werk en betreedt in 2015 de beroepspraktijk als cabaretier. 

In de jaren die volgen maakt hij verschillende korte programma’s i.s.m. met zijn broer, schrijver en comedian Rajko Disseldorp (Boomhut zaken) en is vijf zomers lang te zien op Theaterfestival DE PARADE waar hij veelvuldig met andere makers samen werkt (Aldo Brinkhoff, Eddie B Wahr, Tim Kamps). Ook zet hij in deze periode zijn eerste stappen als acteur (Hollands Hoop II, BNNVARA, Human) en begeleidt andere jonge makers als Thjum Arts en Tom Lash. Verder reist hij in diezelfde periode rond als straatartiest door (voornamelijk Oost-) Europa en is werkzaam als performer in attractie en vakantieparken.

 

In 2019 besluit hij zich volledig te storten op zijn carrière als cabaretier en scoort  diezelfde zomer nog een bescheiden Parade hit met zijn one man show GRAB. In deze periode leert Yuri muzikant en vriend Peer Thielen kennen. Ze maken na GRAB samen een kort muzikaal programma in het Tapas Theater in Amsterdam, spelen bij de Cabaretpoel en behalen vervolgens in februari 2020 de finale van het prestigieuze Leids Cabaret Festival. De heren vallen op met hun absurde, snelle en muzikale ‘Cabarock’ stijl en gaan op tour door heel Nederland. De Vriendendienst is een feit.  

Yuri maakt muzikaal spektakel cabaret. Snel, absurd, grens opzoekend en zonder limiet. Soms te eerlijk, vaker hilarisch, maar altijd als een ware showman. Daarnaast maakt hij regelmatig uitstapjes voor of met andere. Belangrijke inspiratiebronnen voor Yuri zijn Andy Kaufmann, Robin Williams, Paul van Vliet, Freek de Jonge, John Cleese en Toon Hermans. Yuri wil zijn publiek mee nemen in een theatrale en groteske illusie om zo plezier en liefde te verspreiden. Theater en haar bijhorende rituelen is voor Yuri als magie, iets wat hij dolgraag overdraagt op andere. 

Momenteel is Yuri actief met De Vriendendienst en is daarnaast als acteur actief voor anderen. 
Op de hoogte blijven over waar en wanneer Yuri precies speelt? Volg hem snel op Facebook en Instagram